destylatory

 

Grzałka do zacieru

Zacier jest mieszaniną, którą można otrzymać w wyniku zalania wodą ziaren zbóż w postaci proszku, melasy bądź ziemniaków, aby poddać je fermentacji alkoholowej. Można wyróżnić zaciery przeznaczone do wyrobu spirytusu (gorzelnicze) oraz do produkcji piwa.

Zacier powstaje w wyniku podgrzewania do odpowiednich temperatur za pomocą np. grzałki do zacieru. Fazy zacierania składają się z odpowiednich procesów chemicznych, za których przebieg odpowiedzialne są poszczególne enzymy. Najlepsze działanie wykazują w określonych temperaturach, dlatego po jej osiągnięciu przerywa się ogrzewanie na jakiś czas.

W zacieraniu infuzyjnym pierwszą przerwą podczas tworzenia zacieru jest przerwa białkowa, która następuje w temperaturze ok. 53 stopni Celsjusza. Następna to przerwa cukrowo-maltazowa w ok. 63 stopniach. ostatnia przerwa to przerwa cukrowa w temperaturze 75 stopni Celsjusza.

Natomiast w zacieraniu dekokcyjnym, które są charakterystyczne dla piw dolnej fermentacji. Ta metoda polega na przetłoczeniu określonej części zacieru zwanego dekoktem do zaciernego kotła, a następnie doprowadzenia do temperatury 60-100 stopni Celsjusza. Podgrzany zacier przelewa się ponownie do kadzi zaciernej. Pierwsze przelanie nazywane jest zacieraniem dekokcyjnym jednowarowym, drugie – zacieranie dwuwarowe, a trzecie- trójwarowe.

Idealnym rozwiązaniem do otrzymania odpowiedniej temperatury zacieru jest grzałka do zacieru. Powoduje ona podgrzanie roztworu aż do uzyskania właściwego ciepła.

W sklepach internetowych można znaleźć grzałki do zacieru zawiadamiające dźwiękiem, kolorem oraz wyłączające się automatycznie. Stworzone są z odpowiednich materiałów, które nie wpływają na jakość zacieru oraz nie uwalniają niezdrowych substancji podczas swojej pracy. Utrzymują one również temperaturę zacieru, aby mogły działać w nim odpowiednie procesy chemiczne.

Grzałki do zacieru można znaleźć w każdym specjalistycznym sklepie piwowarskim lub gorzelniczym. Większość takich sklepów prowadzi działalność internetową. Mogą być także używane w tak zwanym płaszczu wodnym. Pojemnik z zacierem należy umieścić w większym garnku wypełnionym wodą, a wnim umieścić grzałkę do zarcieru. Podgrzewająca się woda, bedzie podnosić i utrzymywać odpowiednią temperaturę. Jest to dobra metoda do produkcji małej ilości zacieru.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl