destylatory

 

Grzałka do kega

Keg jest typem beczki, która wykonana jest z określonego materiału, mianowicie stali nierdzewnej. Używana jest to przechowywania pic lub innych płynów gazowanych pod ciśnieniem. W dawnych czasach tą nazwą określano małą beczkę tworzoną przez bednarza. Stosowano ją do transportu materiałów drobnicowych na przykład gwoździ.

Najpopularniejsze rozmiary kegów to pojemności 20,25,30 i 50 litrowe.

W kegach można również przygotowywać piwo, używają ich najczęściej amatorzy piwowarstwa. Do tego procesu potrzebne są jednak grzałki do kega.

Grzałka to urządzenie umożliwiające ogrzanie substancji. Występuje przeważnie jako element urządzenie na przykład technicznego, a w szczególności w urządzeniach grzejnych.

Grzałka do kega powinna być wykonane ze stali nierdzewnej i najlepiej znajdować się dodatkowo w rurce kwasoodpornej, dzięki czemu grzałka będzie miała długą żywotność. W zależności od wielkości kega potrzebujemy minimum trzy grzałki o mocy od 1000-15000 W. Im większa moc, tym szybsze rozgrzanie kega.

Grzałka do kega powinna być również odpowiednio umocowana. Jeżeli chcemy ją umieścić równolegle do dna, to ich końcówka powinna mieć wygląd litery L. Jeśli natomiast montujemy grzałkę równolegle do ścianki kega to powinna być zwykła prosta.
Po umocowaniu grzałki do kega należy ją podłączyć do prądu. Można to zrobić samemu lub wezwać elektryka. Grzałki można zainstalować ze sterownikiem, aby widzieć temperaturę i mieć możliwość jej ustawienia oraz utrzymania.

Grzałki do kega można znaleźć w specjalistycznych sklepach gorzelniczych i piwowarskich. Można je również znaleźć w znanych sklepach internetowych. Należy je dopasować do wielkości kega, jak i alkoholu, który będzie wytwarzany. Koszt specjalnej grzałki do kega zaczyna się od ok 40zł. Niższe ceny mogą być podejrzane, ze względu na wykorzystanie materiału gorszej jakości, mianowicie zwykłej stali, a nie nierdzewnej.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl